T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - Batman Mesleki Eğitim Merkezi

Haberler

Ağu

ERASMUS KAPSAMINDA KURUM ZİYARETLERİ YAPILDI. BİLGİLENDİRME YAPILDI.

Ağu

Erasmus için öğrencilerimiz Almanya da

Ekm

Öğrencilerimiz; Valiliğimizin organizasyonunda İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfın işbirliği ve destekleri ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen 3. Batman kitap Fuarını gezdi.

Eyl

Ahilik Haftası kapsamında Ticaret İl Müdürü Şehmus KALKAN, BATSO, Batman Ticaret Borsası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileri kurumuzu ziyaret ettiler. Mesleki eğitimin önemi ve sorunları ile ilgili kurumuz öğretmeneleriyle bilgi alışverişi yapıldı. 

Eyl

Yeni gelen öğrencilerimize kurum müdürümüz Ferit ALTUN ve rehberlik öğretmeni Abdurrahman DEMİR tarafından mesleki eğitim merkezi ile ilgili bilgi verildi, okula uyum çalışmaları yapıldı.

Eyl

Yeni eğitim-öğretim yılı seminer çalışmalarımız başladı. Milli Eğitim Bakanlığmızın çalışma progrmanı göre devam eden seminer çalışmaları cuma günü son bulacak. Bu çalışma kapsamında öğretmenler kurulu toplantıları, zümre toplantıları, koordinatörlük çalışmları ve kurumla ilgili genel çalışmalar yapılacaktır.

Eyl

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamısyla birlikte öğretmenlerimiz kahvaltıda bir araya geldi, informal ortamda hoş sohpetlerle devam eden bu kaynaşmanın, olumlu okul iklimine de katkı sağlamasını diliyoruz. 

Ağu

Bizlere bağımsızlığımızı armağan eden ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları şehitlerimizi saygı ile anıyor, tüm Ulusumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Ağu

KALFALIK BELGESİ NASIL ALINIR ?

1. Belge talep edilen meslek/dalı üzerinden olmak şartı ile;SGK veya BAĞ-KUR lu çalışmış olmak ve en az bir gün pirim ödemesi yapmış olduklarını belgeleyenler. (Sgk pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır. Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum/ kişinin hangi meslek/dalda çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekir.Bağ-kur pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.)Önemli Not:18 yaş öncesi SGK/BAĞ-KUR pirim ödemeleri dikkate alınmayacaktır.

22 Yaşını bitirmiş. İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlar.

2. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile açılmış bir kursu bitirmiş ve kurs belgesi almış olanlar. :

3. Askerlikte alınmış kurs belgesi olanlar.

4. Mahkumiyet esnasında alınmış kurs belgesi olanlar.

5. Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullar ile Mesleki Eğitim Merkezleri ara sınıflarından ayrılmış olanlar.

6. Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış mesleki yeterlilik belgesi olanlar.

7. Meslek/dal Mesleki Eğitim kapsamına alınmadan önce, Esnaf ve Sanatkarlar Dernekleri veya odaları tarafından verilmiş kalfalık belgesi almış olanlar. (Belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanması gerekmektedir)

8. Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı belgesi almış olanlara

9. YUKARIDA SAYILAN BELGELERDEN HERHANGİ BİRİNE SAHİP OLANLAR BELGELERİNDE BELİRTİLEN MESLEK/DALINDAN KALFALIK BELGESİ ALMAK İÇİN MESLEKİ EĞİTİM MENKEZİNE MÜRACAATTA BULUNA BİLİRLER.

Önemli Not: Belgede yazılı meslek/dalı Mesleki Eğitim Merkezinde kapsama alınmış meslek/dal olması şarttır.

KALFALIK MÜRACAATI İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ BELGELER

1. Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi*

2. Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi*

3. Bir adet vesikalık fotoğraf

4. Başvuruya esas kanıt dokümanlar.

o SGK dan alınmış prim dökümü ve iş yeri unvan listesi

o Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

o MEB onaylı kurs belgeleri*

o MYK tarafından verilmiş yeterlilik belgeleri*

o Fiili askerlik veya mahkumiyet süresi içinde alınmış mesleki eğitim veya çalışmaya ilişkin belgeler*

o Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarından veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

o Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi*

o Esnaf ve sanatkarlar dernek veya odalarından alınmış kalfalık belgesi (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulamak zorundadır)*

*İşlem yapıldıktan sonra asıları geri verilecektir.

 USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR ?

1. Kalfalık belgesinde belirtilmiş olan meslek/dal üzerinden almak şartı ile toplam 5 yıl sgk/bağ-kur pirim ödemesi yaptığını belgeleyenler. (Sgk pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır. Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum kişinin hangi meslek/dal da çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekir. Bağ-kur pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.) Yaşını bitirmiş. İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlardan daha önce kalfalık belgesi almış olanlardan 18 yaş öncesi SGK/BAĞ-KUR pirim ödemeleri dikkate alınmayacaktır

2. Üç yıllık meslek lisesi mezunu alanlar. 

3. Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesi olanlar.

4. Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı dördüncü seviye kurs belgesi olanlar.

5. Mesleki Açık Lise yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar.

6. Birinci,ikinci sınıf elektrik tesisatçı yetki belgesi olanlar.

7. Belge talep edilen Meslek/dal, Mesleki Eğitim Merkezi kapsamına alınmadan önce esnaf ve sanatkarlar dernek veya odalarınca verilmiş ustalık belgesi olanlar. (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulamak zorundadır)

8. YUKARIDA SAYILAN BELGELERDEN HERHANGİ BİRİNE SAHİP OLANLAR KALFALIK BELGESİ VEYA MURACAATA ESAS OLAN BELGEDE YAZILI ALAN/DALINDAN USTALIK BELGESİ ALMAK İÇİN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE MÜRACAATTA BULUNA BİLİRLER. ÖNEMLİ AÇIKLAMA: U Müracaata esas belgede yazılı meslek/dalı Mesleki Eğitim Merkezinde kapsama alınmış meslek/dal olması şarttır. Ustalık müracaatında beş yıllık SGK pirim ödemesi hesabından, mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde alınmış olan her bir dönemlik eğitim altı ay SGK prim ödemesine denk kabul edilerek 5 yıllık SGK priminden düşülür.

1. Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi USTALIK MÜRACAATI İÇİN GEREKLİ BELGELER

2. Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi*

3. Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi*

4. Bir adet vesikalık fotoğraf

5. Başvuruya esas kanıt dokümanlar.

-. SGK dan alınmış prim dökümü,iş yeri unvan listesi

- Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

-. Açık Öğret Lisesi yüz yüze eğitiminin tamamlama belgesi

-MEB onaylı dördüncü seviye kurs belgeleri*

- MYK tarafından verilmiş dördüncü seviye yeterlilik belgeleri*

-. Üç yıllık eğitim süreli Meslek Lisesi diploması*

- Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarından veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

*İşlem yapıldıktan sonra asılları geri verilecektir

KALFALIK VE USTALIK BELGESİ İÇİN MÜRACAAT ZAMANI

Kalfalık ve ustalık belgesi müracaatı resmi çalışma gün ve saatleri içinde olmak şartı ile 365 gündür. Ancak Ocak ayında yapılan müracaatlar takip eden Şubat dönemi sınavları için değerlendirmeye alınmaz, sonraki sınav dönemi olan haziran sınavları için değerlendirmeye alınır. Mayıs ayında yapılan müracaatlar takip eden Haziran sınav dönemi için değerlendirmeye alınmaz. Sonraki sınav dönemi olan Şubat dönemi sınavları için değerlendirmeye alınır.

DAHA FAZLASI BİLGİ İÇİN BATMAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ İLE ŞAHSEN İRTİBATA GEÇİNİZ.

Tem

Mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı öğrenciler haftada bir veya iki gün okulda teorik eğitim, 4 veya 5 gün ise sözleşme imzaladıkları işletmelerde pratik eğitim almaktadır. Mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı öğrenciler 11 inci sınıf sonunda "Kalfalık Belgesi", 12 nci sonunda ise "Ustalık Belgesi" alarak mezun olmaktadırlar. Öğrenciler eğitim süreleri içerisinde asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret almakta, ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri yatırılmaktadır

Talim ve Terbiye Kurulunun 19.07.2019 tarih ve 18 sayılı Kararı ve ilgili Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeler ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri, fark derslerini kayıtlı oldukları okullarda tamamlayarak lise diploması almaya hak kazanmıştır.

Ayrıca; öğrencilerin 2019 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Sisteminde birinci nakil başvuru döneminden itibaren mesleki eğitim merkezlerini tercih edebilmeleri sağlanmıştır. Ayrıntılı bilgi için kurumumuza bekleriz.

Tem

Mesleki Açık Lise Kapsamında Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Güzellik Saç Bakımı Hizmetleri Bölümlerine Öğrenci Alımı Yapılacaktır.

Bu kapsamda kayıtlar; 21/08/2019 - 27/09/2019

tarihleri arasında yapılacaktır.

Ağu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezleri olmak üzere iki farklı okul türü üzerinden mesleki ve teknik eğitim vermektedir. Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler haftada bir gün okula devam ederken diğer günler iş yerlerinde eğitim almaktadır. Böylece iş yerleri yani sektörler doğrudan mesleki eğitime katkı sunmaktadırlar. Mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim, ortaokuldan sonra dört yıllık zorunlu eğitim kapsamındadır. Bu merkezlerde aynı zamanda geleneksel çırak-kalfa-usta eğitimi de sürdürülmektedir. 11. sınıfın sonunda başarılı olanlar kalfalık ünvanı almaktadır; 12. sınıf sonunda başarılı olanlar ise usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun olmaktadır. Halen 323 adet mesleki eğitim merkezinde yaklaşık 100 bin öğrenci eğitime devam etmektedir.

Mezunların istihdam durumu

Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar büyük oranda mezun oldukları alanda istihdam edilmektedir. Örneğin 2018 yılında mezun olanların %88'i mezun oldukları alanlarda çalışırken %75'i dört yıllık eğitimleri boyunca iş yeri eğitimi aldıkları firmalarda çalışmayı tercih etmiştir. Bu veriler, mesleki eğitim merkezlerinin amaçlarına uygun bir şekilde işlev gören başarılı bir model olduğunu göstermektedir. Sektör temsilcileri mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesinin artırılmasını ve öğrenciler için cazip hale getirilmesini talep etmektedir. MEB, bu talepleri ve mevcut durumu da göz önüne alarak mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi için son zamanlarda çok önemli adımlar atmıştır. Aşağıda bu adımlardan bazılarına değinilmektedir.

Özel sektöre mesleki eğitim merkezi kurabilme imkânı

Dünyada mesleki ve teknik eğitimde özel sektörün payı giderek artmasına rağmen ülkemizde teşviklere rağmen oldukça düşük seviyede seyretmektedir. Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) özel sektörün mesleki ve teknik Anadolu lisesi açması 2012 yılında teşvik kapsamına alınmış, 2016 yılında ise OSB dışını da içerecek şekilde kapsam genişletilmiştir. Bu teşviklerle özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri sayısı ve kapasitesi artmaya başlamış, ancak beklenen orana ulaşmamıştır. Teşviklere rağmen 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibariyle özel sektörün mesleki ve teknik eğitimdeki payı yaklaşık %6 seviyesinde olup oldukça düşüktür. Özel sektörün kendi ihtiyaç duyduğu teknik elemanların eğitimlerinde de aktif olmaları sürecin doğasında var olup bu konuda yeni açılımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Özel sektör, mesleki ve teknik Anadolu Lisesi açabilmesine rağmen sektör için önemli bir açığı kapatan mesleki eğitim merkezleri açamamaktaydı. 2019 yılı Temmuz ayında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda yapılan düzenleme ile özel sektörün mesleki eğitim merkezi kurabilmesinin önü açıldı.

Artık özel sektör bir araya gelerek mesleki eğitim merkezi kurarak kendi ustalarını kendileri yetiştirebilecektir. Özel sektörün de katılmasıyla artık mesleki eğitim merkezlerinde çeşitlilik de artmış olacaktır. Özel mesleki eğitim merkezleri açısından özellikle OSB'ler önemli fırsatlar sunmaktadır. Halen 181 OSB'de 32 mesleki eğitim merkezi bulunmakta olup yaklaşık 10 bin öğrenci eğitim almaktadır. OSB'lerdeki mesleki eğitim merkezleri sayısı ve kapasitesi yetersizdir. Sektörlerin konum olarak kümelendiği OSB'lerde ilgili sektör alanlarında mesleki eğitim imkânı sunmak hem eğitimin kalitesini artıracak hem de OSB'lerde ihtiyaç duyulan insan kaynağının doğrudan yetiştirilmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla yeni düzenleme ile artık OSB yönetimleri bu fırsatı kullanarak OSB'ler içerisinde OSB'lerdeki sektörlere yönelik mesleki eğitim merkezleri kurabileceklerdir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Sınavları

Mesleki eğitim merkezlerinde 27 alan ve 142 dalda kalfalık ve ustalık sınavları yapılmaktadır. Veriler incelendiğinde son yıllarda bu sınavlara başvuruların giderek arttığı görülmektedir. Başvuru sayısı artmasına rağmen kalfalık ve ustalık sınavları yılda sadece iki kez yapılabiliyordu. MEB sınavlara yönelik taleplere hızla cevap verebilmek ve dönemsel beklemeleri de önlemek için iki alanda iyileştirme yaptı.

Önceki öğrenmelerin tanınması, denklik ve ölçme değerlendirme işlemleri ile ilgili usul ve esaslara ilişkin yönergede yapılan değişiklikle kalfalık ve ustalık sınavları artık iki ayda bir yapılabilmektedir. Yönergede yapılan değişiklikle ihtiyaç durumuna göre MEB, bazı il ve mesleki eğitim merkezlerinde bu sınavların her ay yapılmasını da sağlayacaktır. Dolayısıyla kalfalık ve ustalık sınavları artık yılda en az altı kez toplu olarak yapılacak, ihtiyaç durumuna göre her ay da yapılabilecektir. Böylece koşulları sağlayan kalfalık ve ustalık adaylarının sınav dönemlerini beklemelerinden kaynaklanabilecek sorunlar kaldırılmış ve sınavlara erişim sıklığı da artırılmıştır.

e-Sınav uygulaması

MEB ayrıca teorik sınavın elektronik sınav (e-Sınav) olarak yapılabilmesi yönünde pilot uygulama çalışmalarını tamamlamış ve ilk e-Sınavı Ankara'da uygulamıştır. Sınav yapılan 27 alanda teorik sınavların e-Sınav olarak yapılabilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup 2019 yılı Eylül ayı sonunda tamamlanması planlanmaktadır.

Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitim merkezlerini güçlendirmek üzere yukarda kısaca değinilen adımların başarılı bir şekilde uygulanması için süreci yoğun bir şekilde takip etmektedir. Süreçlerde tüm sektörlerle işbirliklerini her geçen gün güçlendirmekte ve mesleki eğitim merkezlerini hem sektörler hem de öğrenciler için cazip kılmak için çalışmaktadır. Böylece mesleki eğitim merkezlerinin özellikle OSB'lerde yaygınlaştırılmaları ve kapasitelerinin artırılması sağlanmış olacak ve böylece sektörlerin ihtiyaçları da kendileriyle işbirliği içerisinde güçlü bir şekilde karşılanabilecektir.

Tem

Kurumuzun yeni müdürü Ferit ALTUN, 08/07/2019 tarihinde görevine başlamıştır, yeni müdürümüze hoş geldin der, yeni görevinde başarılar dileriz.